Средба Османи-Агелер

25 ноември 2022

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи го прими амбасадорот, Бриан Агелер, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина.

 

Во фокус на денешната тематска средба, беа приоритетите на претстојното претседавање на Северна Македонија со ОБСЕ 2023, меѓу кои Османи ги истакна зацврстувањето на теренските мисии и зголемената грижа на организацијата за регионот на Југоисточна Европа.

 

Во тој контекст, Османи меѓу другото ја истакна важната улога на ОБСЕ во градењето на стабилна и демократска Босна и Херцеговина.

“Високо ја цениме вашата помош во зајакнувањето на демократските капацитети на институциите на Босна и Херцеговина, како и напорите за изградба на доверба и сигурност во периодот по потпишувањето на Дејтонскиот договор“ нагласи Османи.

Воедно, Министерот истакна дека како иден претседавач со ОБСЕ, од јануари идната година, Северна Македонија ќе биде длабоко посветена на принципите и темелните вредности на организацијата, но ќе вложи и дополнителен ангажман во соочувањето со актуелните безбедносни предизвици во нашиот регион и пошироко. 

Скопје, 25 ноември, 2022